Etapa 1

Satu Mare – Bistrița Primărie, 202 km

Miercuri, 07.09.2022

Cea mai lungă etapă

Sprint – 3
Cățărări – 2
Dușmanul cel mai aprig al cicliștilor vor fi distanța și căldura. Este cea mai lungă etapă a ediției 2022. Dacă vor fi condiții de vânt puternic, este posibil ca plutonul să se rupă în bucăți și clasamentul general să prindă contur chiar din prima etapă.

Traseu etapă

Satu Mare – Hideaga – Mogoșești – Satulung – Arieșu de Pădure – Cătălina – Coaș – Rușor – Târgu Lăpuș – Dămăcușeni – Suciu de Jos – Agrieșel – Târlișua – Spermezeu – Căianu Mic – Uriu – Beclean – Blăjenii de Jos – Bistrița Primărie

Program etapă

Parteneri locali
Parteneri media
0 / 1

Profil etapă

Profil start festiv:

Someșul (maghiară: Szamos, germană: Somesch/Samosch, latină: Samus) este al cincilea râu ca mărime și debit din România, cu o lungime de peste 465 km, dintre care 376 km pe teritoriul României. Bazinul hidrografic se formează prin unirea râului Someșul Mare cu Someșul Mic și se varsă în Tisa, pe teritoriul Ungariei.

Târgu Lăpuș – numele vechi al localității este Lăpușul Unguresc, fiind atestată documentar din anul 1291. Situată la confluența unor căi de comunicație zonale, localitatea a devenit târg al zonei, dezvoltându-se progresiv ca centru comercial, cultural, folcloric pentru zona bazinului superior al râului Lăpuș, denumită generic și Țara Lăpușului. În 1622 a fost înființată aici prima școală din zonă, a cărei clădire a fost distrusă de tătari în 1657.

Bistrița – s-a dezvoltat ca urmare a faptului că în nord-estul a Transilvaniei, regiune intrată din evul mediu între posesiunile regale, au fost instalați începând cu domnia regelui Géza al II-lea (1141-1161) al Ungariei, grupuri de flamanzi, valoni, saxoni, bavarezi, care vor fi cunoscuți ulterior sub numele generic de sași, înzestrați prin Bula de Aur a sașilor din 1224, cu o serie de drepturi și libertăți care le-au conferit un statut social și economic privilegiat.

O singură inimă care bate pentru ciclism.

A ta.
  • Share: