Etapa 3

Târgu Mureș – Făgăraș Cetate, 154 km

Vineri, 09.09.2022

Descriere etapă

154 km
Sprint – 2
Cățărări – 3

Traseu etapă

Târgu Mureș – Ungheni – Căpâlna de Sus – Coroisânmărtin – Zagăr – Dumbrăveni – Biertan – Pelișor – Agnita – Dealu Frumos – Cincu – Rodbav – Soarș – Făgăraș Cetate.

Program etapă

Parteneri locali
Parteneri media
0 / 1

Profil etapă

Profil start festiv:

Târgu Mureș, (în maghiară Marosvásárhely) este municipiul de reședință al județului Mureș. Se află în centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale râului Mureș. De-a lungul timpului a fost centrul cultural, industrial, economic și de educație al Ținutului Secuiesc. Conform recensământului din 2002, aici trăia cea mai mare comunitate maghiară urbană din România. Dintre obiectivele turistice ale orașului face parte Piața Trandafirilor, unde se află nenumărate clădiri construite în stil baroc, neoclasicist și secesionist: Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Turnul franciscanilor, Palatul Culturii. Zidurile cetății medievale sunt dovada istoriei îndelungate a orașului, care a avut o putere politico-economică importantă în Principatul Transilvaniei.

Biertan – face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaș și Șeica) atestat în 1224. Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul francon al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra căreia se înalță impunătoarea biserică-cetate. Timp de 300 de ani, între 1572 și 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului săsesc, favorizând construirea uneia dintre cele mai puternice cetăți țărănești din Transilvania, în jurul bisericii fortificate.

Cetatea Făgărașului – construcția a început în 1310, de către voievodul Transilvaniei, Ladislau Apor, pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Cetatea Făgărașului, împreună cu Amlașul, au fost acordate în Evul Mediu de regii Ungariei ca feude domnilor munteni care se puneau sub protecția lor. În timp orașul a devenit un important centru politic, urmând ca în secolele al XVI-lea – al XVII-lea, să fie scaun superior de judecată.

O singură inimă care bate pentru ciclism.

A ta.
  • Share: