Etapa 4

Cristian – Curtea de Argeș, Curtea Domnească, 209 km

Sâmbătă, 10.09.2022

Descriere etapă

210 km
Sprint – 2
Catarari – 2

Traseu etapă

Cristian – Vulcan – Zărnești – Poiana Mărului – Șinca Nouă – Șercăița – Sebeș (Jud. Brașov) – Recea – Drăguș – Victoria – Arpașu de Sus – Cârțișoara – Transfăgărășan – Bâlea Lac – Albeștii de Argeș – Valea Uleiului – Curtea de Argeș, Curtea Domnească.

Program etapă

Parteneri locali
Parteneri media
0 / 1

Profil etapă

Profil start festiv:

Transfăgărășanul – a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali, invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice determină inițierea de urgență a proiectului „Transfăgărășanului” – un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului.
Transfăgărășanul a fost catalogat drept cel mai frumos drum din lume și de către emisiunea britanică Top Gear. Este un drum spectaculos, cu o imagine unică, are o lungime de 151 km și străbate munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România.

Lacul Bâlea – un lac glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală.
Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înființată la Sibiu în anul 1880. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină.

Curtea de Argeș – a fost prima capitală a Țării Românești și păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul României, printre care se numără Biserica Domnească, monument de secol XIV aflat pe lista UNESCO. Curtea de Argeș a decăzut după mutarea cetății de scaun a Țării Românești la Târgoviște, dar își recapătă prestigiul în perioada interbelică, odată cu desemnarea catedralei Mânăstirii Curtea de Argeș ca necropolă regală. La Curtea de Argeș s-au născut câțiva dintre domnitorii cei mai importanți din istoria medievală a Țării Românești (Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă, Mircea cel Bătrân).

O singură inimă care bate pentru ciclism.

A ta.
  • Share: