Etapa 4

Cristian – Curtea de Argeș, Curtea Domnească, 209 km

Sâmbătă, 10.09.2022

Descriere etapă

Etapa regină datorită celebrei cățărări pe Transfăgărășan dar și lungimii ei: peste 200 km. Startul se va da din orașul Cristian, de unde este singurul român câștigător de etapă din 2021, Emil Dima. Pe acest traseu poți da lovitura de grație plutonului doar dacă ești și un foarte bun coborâtor. O cursă superbă cu o sosire într-un oraș istoric, o fostă capitală a Valahiei. Unde mai pui ca sportivii străini vor putea afla și legenda Meșterului Manole…

Traseu etapă

Cristian – Vulcan – Zărnești – Poiana Mărului – Șinca Nouă – Șercăița – Sebeș (Jud. Brașov) – Recea – Drăguș – Victoria – Arpașu de Sus – Cârțișoara – Transfăgărășan – Bâlea Lac – Albeștii de Argeș – Valea Uleiului – Curtea de Argeș, Curtea Domnească.

Program etapă

Descoperă programul complet al etapei și traseul urmat de rutieri în Ghidul Turului României 2022.

Parteneri locali
Parteneri media
0 / 1

Profil etapă

Profil start festiv:

Transfăgărășanul – a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali, invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice determină inițierea de urgență a proiectului „Transfăgărășanului” – un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului.
Transfăgărășanul a fost catalogat drept cel mai frumos drum din lume și de către emisiunea britanică Top Gear. Este un drum spectaculos, cu o imagine unică, are o lungime de 151 km și străbate munții Făgăraș, cel mai înalt lanț muntos din România.

Lacul Bâlea – un lac glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală.
Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înființată la Sibiu în anul 1880. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină.

Curtea de Argeș – a fost prima capitală a Țării Românești și păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul României, printre care se numără Biserica Domnească, monument de secol XIV aflat pe lista UNESCO. Curtea de Argeș a decăzut după mutarea cetății de scaun a Țării Românești la Târgoviște, dar își recapătă prestigiul în perioada interbelică, odată cu desemnarea catedralei Mânăstirii Curtea de Argeș ca necropolă regală. La Curtea de Argeș s-au născut câțiva dintre domnitorii cei mai importanți din istoria medievală a Țării Românești (Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă, Mircea cel Bătrân).

O singură inimă care bate pentru ciclism.

A ta.
  • Share: