Etapa 5

Circuit București, Șos.Pavel D. Kiseleff, 96 km

Duminică 11.09.2022

Descriere etapă

Dacă Le Tour de France are ultima etapă pe Champs Elysees, Mica Buclă – Turul României se bucură de frumoasele bulevarde Kiseleff și Aviatorilor. Nu credem că poate exista un circuit stradal mai atrăgător decât cel propus de Turul României în această ultimă etapă. Viteze imense, sprinturi intermediare văzute de mii de spectatori, asfalt de Formula 1, spectacol de Eurosport.
Toate aceste ingrediente duc la un final incandescent al aceste ediții, final în care doar un sprinter super-puternic poate câștiga etapa.

Traseu etapă

Rond Kiseleff Bd. Regele Mihai I (Șos. Pavel D. Kiseleff) – Arcul de Triumf – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Bd. Mareșal Constantin Prezan – Piața Charles de Gaulle – Bd. Aviatorilor – Piața Victoriei – Bd. Regele Mihai I (Șos. Pavel D. Kiseleff)

Program etapă

Descoperă programul complet al etapei și traseul urmat de rutieri în Ghidul Turului României 2022.

Parteneri locali
Parteneri media
0 / 1

Profil etapă

Ultimii 3 km:

Arcul de Triumf – monument situat în partea de nord a Bucureștiului, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922 și comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Împreună cu Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu Mausoleul de la Mărășești, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, și cu Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, Arcul de Triumf se numără printre monumentele care comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaților, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc.

Șoseaua Kiseleff – o arteră importantă din București care face legătura între Piața Victoriei și Arcul de Triumf. Șoseaua a fost numită în onoarea contelui Pavel Kiseleff care a condus administrația militară rusească a Țării Românești între 1829 și 1834. Până în decembrie 2017, Șoseaua Kiseleff includea și porțiunea dintre Arcul de Triumf și Piața Presei Libere, însă aceasta a fost redenumită la 19 decembrie 2017 în Bulevardul „Regele Mihai I”, la scurt timp după moartea acestuia.

Piața Charles de Gaulle – piață din București, situată la intersecția Bulevardelor Aviatorilor, Constantin Prezan, Primăverii și Calea Dorobanților.
În decursul timpului, piața a purtat mai multe denumiri. Inițial s-a numit Piața Jianu, în amintirea unuia din pandurii lui Tudor Vladimirescu, în perioada interbelică, denumirea a fost schimbată în Piața M. Eminescu.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când România era aliată cu Germania Nazistă, piața s-a numit Adolf Hitler. În perioada de început a comunismului în România, piața a fost rebotezată Piața Generalissim I. V. Stalin. Ulterior, piața a devenit Piața Aviatorilor, iar după 1989, a fost redenumită Piața Charles de Gaulle. În septembrie 1997, în mijlocul pieței a fost inaugurat monumentul cu numele oficial de “Crucea Secolului” care comemorează Revoluția Română din 1989.

O singură inimă care bate pentru ciclism.

A ta.
  • Share: